ČR: Justícia zamietla sťažnosť Rathovych obhajcov proti väzbe

14.06.2012 Celý región

Praha 14. júna (TASR) - Bývalý stredočeský hajtman, obvinený poslanec David Rath zostane vo väzbe. Krajský súd v Ústí nad Labem zdôvodnil rozhodnutie pretrvávaním všetkých dôvodov jeho väzobného stíhania, teda obavami z ovplyvňovania svedkov, pokračovania trestnej činnosti i možného úteku. České médiá o tom informovali s odvolaním sa na jeho advokáta Romana Jelínka.

Obhajoba čaká na doručenie stredajšieho rozhodnutia o zamietnutí ich sťažnosti proti väzbe v písomnej podobe.

O uvalení väzby na Davida Ratha rozhodol Okresný súd v Ústí nad Labem 16. mája, o rovnakom postupe v prípade ďalších siedmich osôb o deň neskôr. Aj títo ľudia zostávajú predbežne za mrežami.

Davida Ratha zadržala 14. mája protikorupčná polícia spolu s ďalšími siedmimi podozrivými. Obvinila ich z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. Poslanec mal v inkriminovanom čase pri sebe sedem miliónov korún. Ďalších 30 miliónov potom kriminalisti objavili pod podlahou v dome šéfky kladnianskej nemocnice Pancovej a exposlanca Kotta, od ktorých Rath so sedemmiliónovým úplatkom odchádzal.

Po uvalení väzby previezli Ratha z Prahy do väznice v Litoměřiciach, kde by mal čakať na prípadný súdny proces.

Poslanci mandátového a imunitného výboru Poslaneckej snemovne 22. mája v Prahe jednomyseľne rozhodli, že odporučia plénu zbaviť Ratha imunity a vydať ho na trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu korupcie.

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR rozhodla o vydaní uväzneného na trestné stíhanie 5. júna, keď za hlasovalo 183 poslancov, proti dvaja a šiesti ďalší sa hlasovania zdržali.

V prípade potvrdenia viny súdom hrozí Rathovi až 12 rokov väzenia.
 

Vyberte región